Kelab TTC
Welcome!!!
Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
» Anak angkat
Tue Jan 22, 2013 10:46 am by Ribenaberry

» Buah zuriat ooo buah zuriat...
Thu Nov 29, 2012 10:50 am by FarawayS

» Di mana nk dapatkan susu kambing?
Fri Jun 29, 2012 11:24 am by shaliza81

» Mencari anak angkat
Sat Jan 21, 2012 8:05 pm by azliali

» Khasiat susu kambing
Tue Apr 12, 2011 11:49 am by mrs_fie

Navigation
 Portal
 Index
 Memberlist
 Profile
 FAQ
 Search
Affiliates
free forum


Anak angkat

Page 1 of 4 1, 2, 3, 4  Next

View previous topic View next topic Go down

Anak angkat

Post by sinarnur on Sat Sep 17, 2011 11:15 am

dah lama nak bukak topik nie..tp x kesampaian sbb x der kekuatan dalaman yg cukup..tiap2 hari kt x putus doa dikurniakan zuriat yg soleh & solehah.. alhamdulillah rezeqi lain Allah bg cukup..kesihatan,kebahagiaan yg paling penting ada suami yg supportive disisi....b'syukur dgn apa yg ada jauh sekali merintih dgn apa yg tgh kt lalui..insha Allah ada hikmah disebaliknya..Allah adalah sebaik2 perancang utk semua...
citernya masa raya baru nih..ada sepupu sinar offer nak amik anak angkat tak..sbb ada kwn dia keje bidan kat hospital..kalo nak dia leh usahakan..sinar ckp nantilah bincang dulu..kalo bole mmg nak anak sendiri..sejak tue sinar t'pikir aku doa' hari2 dikurniakan zuriat..tetiba Allah nak bagi secara indirectly not as a biological...mcm biasa sinar start research pasal procedure...penjagaan anak angkat nie..tp risiko pro & cons ttp ada..pikir gak nanti bila anak tue dah besar mcm mana kt nak mengadap gtau dia sebenarnya anak angkat..apa reaksi dia..sedangkan masa tue kt dah sayangkan anak tuh...kebimbangan tue ttp ada..
so korang ada experience pasal nie tak..tak kisahla member ker..sedara mara ker...plsss share

sinarnur
Bed Pan Cleaner
Bed Pan Cleaner

Posts : 244
Join date : 13/04/2011
Location : from jerantut with luv..

Back to top Go down

Re: Anak angkat

Post by shaliza81 on Sat Sep 17, 2011 12:02 pm

salam sinar, seeloknya bincang dulu suami isteri..kalo anak angkat tu dr kalangan sedara mara kita tak kisahla kan..kalo kita tak kenal ibu bapanya, susahla skit..bukan nak kata per, spnjg yg sy tau, sbb sy kije kt JKM kan, kebanyakkan anak yag diambil kt hospital adalah anak yg tak saf taraf..faham kan maksud kita..ada jugak yg dh ramai anak tp nak bg kt org, yg tu takpelah..lagi pulak, kalo ambik anak pompuan, esok2 die bukan muhrim gn suami kita..ada kwn tu citer, die dh 20 tahun kawin tp takde anak, pastu ambik anak angkat pompuan, laki die kata, em masa kecik ni la nak peluk ciyum anak die puas2..bila dh besar, takleh dah..sedih bini die dengar..alahai sinar, panjang lak citer kita..tu contoh je lah ek..

tulah, kalo kt opis ni, kalo ada anak2 yg tak saf taraf, mesti kesian tgk..anak itu tidak berdosa..biasenya akan di letak di rumah kanak-kanak la..oh ya, kalo nak ambik anak angkat kena ikut prosedure gn pej pendaftaran..anak tu takleh di bin atau dibinti kan dengan nama suami kita..pastu kita jagalah sampai dua tahun..pastu br dpt daftarkan anak tu sebagai anak angkat kita..

sepanjang kije ni, ader gk yg offer ke kita, tp tak terbuka lagi hati..almaklumlah, ramai yg expert kt opis tu..byk dah experience kan..

tp tak salah pun, kalo dah mmg rezki kita utk mendapat anak angkat, pe salahnya..tp kena betul2 sabar dan tabah dengan apa yg bakal terjadi bila die besar nanti la..

mak sedara kita, die ambik anak sedara belah suami die utk jaga jd anak angkat..ambik masa lepas beranak..sbb adik ipar die dh ramai anak, so die dh decide masa dlm perut, nk bg anak tu kt mak sedara kita..lgpun mak sedara kita kawin lambat n ade fibriod, mmg takleh mengandung..pastu die jaga cm anak sendiri. budak tu dah 7 tahun..n budak tu tau die anak org lain sbb adik beradik die selalu duk ckp2 yg die tu anak angkat..pastu adik beradik budak tu siap ckp lagi nak ambik balik adik dorang. mak kandung budak tu takde masalah sbb die nampak gk anak die membesar depan mata..sbb bukan org lain kan..

shaliza81
Ambulance Driver
Ambulance Driver

Posts : 378
Join date : 17/04/2011
Age : 34
Location : kemaman, ganu

Back to top Go down

Re: Anak angkat

Post by YatZaidi on Sun Sep 18, 2011 3:14 pm

emmm...citer pasl ank angkt ni mmg betul byk pro n cons nye...abg ipar aku pon de amik ank angkt gak. now baru 2thn 6bln..ank org indon.. amik mase baru 2 hari lahir..biras sy amik pil hormon & berurut utk kuarkan susu.alhamdulillah...sempat la gak ank tu menyusu ngan die smpai cukup 5x kenyang..now dh jd ank susuan..dari segi batas aurat & muhrim insya allah dh xde msalah..

YatZaidi
Paramedic
Paramedic

Posts : 637
Join date : 23/04/2011
Age : 33
Location : Shah Alam

http://www.fertilityfriend.com/home/2ee9ac

Back to top Go down

Re: Anak angkat

Post by cinda on Mon Sep 19, 2011 2:06 pm

pale bercakap pasal anak angkat .. tetiba ase air liur ditelan bagaikan pasir ...

terkenang peristiwa raya yg baru lepas, kakak ipar di'smash' dengan anak jiran yg mengambil anak angkat .. kesian kakak ipar mengadu (abg & akak ipar ku belum ada zuriat setelah 3-4tahun lebih berkahwin) kat den .. Ape la anak jiran tu .. dok sebok pasal kakak ipar & abang den, padahal diorg pon amek anak angkat .. cesss ... x sedo diri betul ..

aku penah gak cakap kat asben pasal anak angkat .. sebab aku cakap kat dia cost ivf mahal, asenye lebih murah amek anak angkat .. Dia jawap kat aku, selagi doktor kata ada peluang mengandung, selagi tu dia xkan amek anak angkat .. Dia cakap, nampak mudah tapi sebenarnya susah kalo amek anak angkat ni.. biarla ia jadi pilihan or ikhtiar terakhir kami .. Shocked

cinda
Hospital Director
Hospital Director

Posts : 1003
Join date : 05/04/2011
Age : 34
Location : JB

http://sweetdreams2007.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Anak angkat

Post by shaliza81 on Mon Sep 19, 2011 9:44 pm

yer..mayb pilihan terakhir..

shaliza81
Ambulance Driver
Ambulance Driver

Posts : 378
Join date : 17/04/2011
Age : 34
Location : kemaman, ganu

Back to top Go down

Re: Anak angkat

Post by darlaa on Mon Sep 19, 2011 10:21 pm

darlaa lama dah terbukak hati untuk anak angkat. lebih2 lg dh ada anak sedara, rs sgt seronok dan happy bila ada baby. dan kalu ditakdirkan ada, mmg nk susu kan anak tu. tp asbn belom lg terbukak hati. pd darlaa, as long as, i can accept my niece, darlaa rs darlaa leh accept anak angkat, bdk2 ni tulus dan mulus, kita mudah cair.. even memula adik ipar peknen, darlaa sdikit mroyan, tp bila dia dh dpan mata, kdg2 kita yg lg terer jg dia mak dia... hhehehe... terer kan i...
mcm ada sorg cikgu kat skool ni, amek anak cina, mak dia xnk sbb nenek dia x suka anak ni, xtaulah nape. sjak ada baby, dia happy sgt2. join bercerita, mcm bdk tu anak dia sendiri. smpi asben dia ckp, rugi x amek anak angkat awal2. raya baru ni, dia g gamba baby ni pakai kopiah pd mak kandung bdk tu. mak dia okey jek..
bila mengajar, dulu ada bdk dajah satu tersasul panggil 'mama'. sib baik lah dlm klas, hampir2 menitik air mata ni tau! at least bdk tersasul, dpt gak mrasa feel dipanggil 'mama'....

darlaa
Radiographer
Radiographer

Posts : 416
Join date : 06/04/2011
Age : 35
Location : kajang

http://darlaalfalfa.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Anak angkat

Post by cinda on Tue Sep 20, 2011 9:36 am

Sad kalo ditakdirkan .. siapalah aku utk menolaknya .. smoga dipermudahkan segala2nya .. Sad

cinda
Hospital Director
Hospital Director

Posts : 1003
Join date : 05/04/2011
Age : 34
Location : JB

http://sweetdreams2007.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Anak angkat

Post by imacumell on Tue Sep 20, 2011 9:59 am

aku klu sebut pasal ank angkt ni..rs mcm belum ready lg...asben pun xmau lg amik ank angkt..msih terlalu awl lg ktanya...

pastu risaukan statusnya..n batas2 aurat..n satu lgi mgkin feel jg ank agkt ngn ank sendiri xsma, even den belum ada anak lg.tp sgt2 mgharap rezki anak dr rahim aku sendiri...semoga Allah permudahkan kita semua...

imacumell
Radiographer
Radiographer

Posts : 429
Join date : 05/04/2011
Age : 34
Location : seremban town

Back to top Go down

Re: Anak angkat

Post by ^Diana^ on Tue Sep 20, 2011 10:16 am

pasal nak angkat ni...sy gna asben mmg dah lame bersedia meneriam kehadiran anak angkat tp lum ader rezki lg gak nak jumpe yg btul2 sesuai...sb asben bg syarat...kalau leh die nak anak yg sah taraf...mcm anak org susah ker...means lahir dr hubungan yg halal la....tp skang ni susah kan nak cari yg mcm tu...

utk shaliza...kebetulan u keje kat JKM kan...kalau ader terjumpe sape org susah ker org yg anak ramai n xmampu nak jaga rojer2 i k....kalau leh nak yg baby la ek...hehehe...demand lak... Smile

lg satu nak tanya sha kan....ape procedure die ek...pas tu bper kos utk procedure2 tu....

^Diana^
Ambulance Driver
Ambulance Driver

Posts : 318
Join date : 05/04/2011
Age : 33
Location : Kuantan

http://www.fertilityfriend.com/ticker/dieanna83/ttc.png

Back to top Go down

Re: Anak angkat

Post by sinarnur on Tue Sep 20, 2011 11:20 pm

didi:mak support apa u buat..kena prepare mental & fizikal dr skrg..mana tau ada rejeki nanti..semoga dipermudahkan..ameen!

sinarnur
Bed Pan Cleaner
Bed Pan Cleaner

Posts : 244
Join date : 13/04/2011
Location : from jerantut with luv..

Back to top Go down

Re: Anak angkat

Post by ^Diana^ on Wed Sep 21, 2011 10:01 am

so far mak i n MIL support ktorang kalau nak amik anak angkat tp mcm tu la syarat nye jugak....asben pun mmg xkisah pun....kalau korang ade info bgtau la ek...

^Diana^
Ambulance Driver
Ambulance Driver

Posts : 318
Join date : 05/04/2011
Age : 33
Location : Kuantan

http://www.fertilityfriend.com/ticker/dieanna83/ttc.png

Back to top Go down

Re: Anak angkat

Post by float on Wed Sep 21, 2011 11:16 am

anka angkat?????ada opismate i amik anak angkat..pas 2 dia peknen...time dia bersalin 2 sempat la dia susukan budak 2..so adik beradik ni share susu skali la...budak 2 dah darjah 4 n adik dia darjah 3...segagan je...
kalau x silap la kan dia pnah cite..anak angkat ni dia tukar nama kat JPN..takde bin tapi kita x pasan...cth mcm ni...
nama laki : mohd arman
nama anak : mohd aidil
nama kat surat beranak : mohd aidil mohd arman
**so org x pasan pn dia ni anak angkat.....hehehe
pnah baca blog rizalman (pereka fesyen)..time anak angkat dia masuk spital nampak nama kat tag tangan umar nail rizalman...
so itu saja info utk kali ini

***********************************************





float
Ambulance Driver
Ambulance Driver

Posts : 371
Join date : 05/04/2011
Age : 34
Location : dok atas krusi kat opis di penang

Back to top Go down

Re: Anak angkat

Post by imacumell on Wed Sep 21, 2011 12:02 pm

bru 1st time aku dgr nih float...info berguna jgk ni kan...tp nm mak dlm surat bernak dia cna lak???

imacumell
Radiographer
Radiographer

Posts : 429
Join date : 05/04/2011
Age : 34
Location : seremban town

Back to top Go down

Re: Anak angkat

Post by float on Wed Sep 21, 2011 12:09 pm

akak 2 p tapak konvo skg nih..nnt dia free aku tanya plak...yg tau anak yg dia amik 2 anak angkat sbb mak bapak dia muda lagi n x mau anak...huhuhu..
**akak yg aku ckp ni amik anak angkat sbb dah x ada peluang peknen, tapi pas p mekah, dia peknen, skg ada 2 org anak, pas 2 dia ada prob fibroid..kalau tak silap few years ago dia dah buang rahim sbb fibroid dia bermaharajalelamanja....

***********************************************





float
Ambulance Driver
Ambulance Driver

Posts : 371
Join date : 05/04/2011
Age : 34
Location : dok atas krusi kat opis di penang

Back to top Go down

Re: Anak angkat

Post by ^Diana^ on Wed Sep 21, 2011 12:28 pm

float sila tanye dgn lebih lanjut...cane procedure ms die mula2 amik ank tu dulu

^Diana^
Ambulance Driver
Ambulance Driver

Posts : 318
Join date : 05/04/2011
Age : 33
Location : Kuantan

http://www.fertilityfriend.com/ticker/dieanna83/ttc.png

Back to top Go down

Re: Anak angkat

Post by lieya on Fri Sep 30, 2011 9:48 pm

cerita sal anak angkat..
dlu doc yg lia sllu g ada gtaw kt kwn lia,nk anak x..ada org nk bg anak..tp masa tu xlahir lg..kwan lia lik tnya n bincang n asben dia dlu..xtaw la cmna..

baru2 ni spupu ada gtaw,ada org nk bg anak jugak..baru lahir..mak bapak dh xde..ayah nya dh meninggal masa ibunya tgh ngndung..mak nyer plk meninggal masa lahirkan dia..kesian sgt2..

lieya
Blood Donor
Blood Donor

Posts : 122
Join date : 05/04/2011
Age : 30
Location : Alor Setar

Back to top Go down

Re: Anak angkat

Post by ^Diana^ on Sat Oct 01, 2011 12:51 pm

lia...ade lg x baby tu...kalau still available sy nak....baby tu kat ner skang...tolong risik2.....

^Diana^
Ambulance Driver
Ambulance Driver

Posts : 318
Join date : 05/04/2011
Age : 33
Location : Kuantan

http://www.fertilityfriend.com/ticker/dieanna83/ttc.png

Back to top Go down

Re: Anak angkat

Post by lieya on Sat Oct 01, 2011 5:22 pm

insyaAllah..

nnt lia tnya spupu lia..aritu ckp nk tnya kakak dia sbb kakak dia tu dh 10 thn kawen xde rzki anak lg..xtaw la diorg nk ke x...nnt lia gtaw eh cmna..bby tu kt kedah ni la..

lieya
Blood Donor
Blood Donor

Posts : 122
Join date : 05/04/2011
Age : 30
Location : Alor Setar

Back to top Go down

Re: Anak angkat

Post by ^Diana^ on Mon Oct 03, 2011 10:06 am

skang ni bby tu dah bper bulan dah....girl ke boy....

^Diana^
Ambulance Driver
Ambulance Driver

Posts : 318
Join date : 05/04/2011
Age : 33
Location : Kuantan

http://www.fertilityfriend.com/ticker/dieanna83/ttc.png

Back to top Go down

Re: Anak angkat

Post by lieya on Mon Oct 03, 2011 12:37 pm

ishh..xpasti plk..rasa baru sgt lahir..nnt lia blk kg,lia tnya dia k..insyaAllah,klu da rzki..

lieya
Blood Donor
Blood Donor

Posts : 122
Join date : 05/04/2011
Age : 30
Location : Alor Setar

Back to top Go down

Re: Anak angkat

Post by ^Diana^ on Mon Oct 03, 2011 5:10 pm

bukan pe lia...kalau still baby leh la sy berkira-kira nak susukan die lg....leh jd anak susuan sy....kalau dahbesar nanti susah lak nak susukan die...takut die xnak....sb nak muhrimkan die gan ktorang.... Smile

^Diana^
Ambulance Driver
Ambulance Driver

Posts : 318
Join date : 05/04/2011
Age : 33
Location : Kuantan

http://www.fertilityfriend.com/ticker/dieanna83/ttc.png

Back to top Go down

Re: Anak angkat

Post by imacumell on Tue Oct 04, 2011 9:53 am

uish cna nk kua kan susu..mkn pil hormon eh....

imacumell
Radiographer
Radiographer

Posts : 429
Join date : 05/04/2011
Age : 34
Location : seremban town

Back to top Go down

Re: Anak angkat

Post by float on Tue Oct 04, 2011 10:24 am

Emmmm...leh je ada susu klau.mkn pil......
Dd :aku tgk ko eksaited nk amik anak angkt kan,better ko prepare siap2 menta dr skg....nnt klau dhdpt ko dh bersedia....klau nk lg better amik anak yg yatim piatu,bykkkkkkkk pahala..then x mslh bab2 nk tuntut budak 2 nnt....nnt aku smbg cte psal anak angkt opismate aku..nlastweek dh intebiu dia....

***********************************************





float
Ambulance Driver
Ambulance Driver

Posts : 371
Join date : 05/04/2011
Age : 34
Location : dok atas krusi kat opis di penang

Back to top Go down

Re: Anak angkat

Post by imacumell on Tue Oct 04, 2011 10:30 am

heheh...citer arr float..aku berminat nk dgr...

bru tnya asben pasl ank agkt..dia kta nti dulu la...awal lg..dia nk i y peknen anak dia..lum ready lg nk ada ank agkt...

imacumell
Radiographer
Radiographer

Posts : 429
Join date : 05/04/2011
Age : 34
Location : seremban town

Back to top Go down

Re: Anak angkat

Post by ^Diana^ on Tue Oct 04, 2011 11:10 am

ima: boleh jer...kena gi cucuk hormon utk kuarkan susu....ramai dah yg wat cam tu....

float:thanks atas advice mu iteww....cuma skang satu je yg i pikir....anak kandung ke anak angkat ke sama jer...dua2 kena prepare mental n fizikal....susah mcm mana pun selagi naluri keibuan tu ade dlm diri kt insyaallah Allah akan permudahkan....yg penting niat....kalau dgn cara ni boleh jadi satu ibadah yg besar wat kt insyaallah Dia akan beri kekuatan utk tempuhinya....kengkawan doakan yg terbaik wat sy k....

^Diana^
Ambulance Driver
Ambulance Driver

Posts : 318
Join date : 05/04/2011
Age : 33
Location : Kuantan

http://www.fertilityfriend.com/ticker/dieanna83/ttc.png

Back to top Go down

Re: Anak angkat

Post by Sponsored content Today at 12:24 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 4 1, 2, 3, 4  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum